De som trodde att vi hade all teknik som vi kunde ha redan när CD-skivor och DVDs gjorde sitt intåg på 90-talet fick helt fel. Det har kommit en enorm mängd nya produkter och funktioner sedan dess. Ta bara platt-tv som exempel. Få personer såg en ny utveckling när det gällde TV-apparater och när de stora plasmaskärmarna gjorde sitt intåg på marknaden var det få personer som trodde att de skulle bli billiga nog för att gemene man skulle kunna ha dem. Men några år senare satt det platt-TVs i varenda hem i Sverige.

Nu har utvecklingen fortsatt framåt i en rasande takt och företag som till exempel https://www.somfy.se visar att det finns enorma mängder produkter som alla tillför väldigt mycket till det som har kommit att kallas för smarta hem.

Vad ingår i ett smart hem?

De produkter som ingår i ett smart hem ökar hela tiden. Det verkar inte finnas någon ände på hur smart ett hem kan bli. När det från början var datorer och telefoner som var smarta så är det nu också TV-apparater, stereoanläggningar, köksutrustning, hemlarm, garageportar, gräsklippare, damsugare, fönster och mycket mer som ingår i det smarta hemmet.

Det som gör dessa produkter smarta är att de kan agera och utföra sina funktioner utan att vi behöver kontrollera det. Belysningen i ett hem kan sättas på och av utifrån dagsljuset, en gräsklippare kan klippa gräsmattan och navigera den med en karta som den laddar ned från internet, vårt kylskåp kan påminna oss om vilka produkter vi behöver köpa etc.

Framtida utveckling av smarta hem

Det finns ingen anledning att tro att det som utgör ett smart hem kommer att minska i omfattning. Antalet produkter som är smarta och de funktioner de kan lösa ökar hela tiden. Vi kan inte förutsäga utvecklingen. Men vi kan säga att den kommer att förvåna.