Du gillar dina sneakers, och använder stort sett inte annat. Detta är skon för dig, oavsett om du har vardagskjol eller finkostymen på dig. De som känner dig, har vant sig för länge sedan och vet att så är det bara. Men här kommer vi smygande med ett varningens ord. Inte om vett och etikett. Nej, det här handlar om fothälsa. Sneakers är sköna, men något nämnvärt stöd för fötter och anklar, det erbjuder de inte. Tyvärr. De kan faktiskt vara slitsamma för fötter och knän i längden.

Vad händer i foten?

Har du problem med knän eller kanske rentav höfter, kommer de ofta från fötterna. Foten består av många smådelar, men genom hela foten löper en stor sena som hjälper till och stödjer foten, så att den fjädrar ordentligt. Den här senan kan lätt överbelastas om inte du har bra stöd i skon. Om du har pronation, dvs vinklar snett inåt mot fotvalvet när du går, så belastas senan extra mycket. Det här kan i sin tur leda till att senans fäste i hälen blir inflammerad av ansträngningen. Detta kallas för hälsporre och kan göra riktigt ont. Vi är medvetna om att du inte kommer att byta ut dina älskade sneakers, men problemet kan avhjälpas med iläggsulor för pronation eller hälsporre. Det finns nämligen sulor som rättar upp på foten och stöder den, så du inte felbelastar foten.

Behandling

Självklart kräver en inflammation av det har slaget att du söker läkarhjälp, kanske tom. med efterföljande remiss till ortopedtekniker. Medan du följer behandlingen, kommer dina fötter att älska dig för att du använder iläggsulor i dina sneakers. Ett annat problem en överbelastad fot kan drabbas av, är nersjunken framfot. Området under de tre mellersta tårna sjunker ner och överbelastas. Även detta tillstånd behandlas med iläggsulor för just nersjunken framfot. Självklart i kombination med läkarbehandling.