Alla som funderar på att skaffa barn tänker säkert en hel del på vad det innebär att bli förälder. Det är ofta väldigt mycket funderande som sker och det blir en hel del läsande. Att skaffa barn och bli förälder är något som självklart engagerar väldigt mycket och det är enormt känslosamt. För blivande och nyblivna föräldrar blir kunskapstörsten enorm och det känns naturligt att suga upp all kunskap som finns att få.

Varför behöver du lära dig mer om barn?

Varför är det så viktigt att lära sig mer om att vara förälder? Är inte föräldraskap något som finns i vårt DNA? Något som vi har med oss och inte behöver lära oss? Så är det förstås till en viss del. Man pratar ofta om hur mammor får stora doser av hormoner i samband med graviditet och förlossning som gör att de knyter band med sina barn som aldrig bryts. Men det finns trots detta mycket som är bra att lära sig. Bara för att vi har med oss en del instinkter är det mycket vi kan göra för att bli bättre. Det är lite som med talanger på idrott, bara för att de är talanger betyder inte det att de kan låta bli att träna. Snarare är det så att kunna träna hårt är den främsta talangen.

Var kan du lyssna på föreläsningar om barn?

Lyckligtvis finns det mängder kunskap om vad det innebär att vara förälder och hur man bäst uppfostrar barn. Internet är fullt av föräldrabloggar, sociala nätverk har grupper för föräldrar och det finns högvis med media om föräldraskap. Mängden böcker om ämnet ökar också.

Givet den stora mängden information kan det bli svårt att hålla reda på allting du vill lära dig. Vad du kan göra du är att lyssna på föreläsningar som ges av någon som sållar informationen åt dig.